Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun 2/9/2024 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/25684] Sayılı Kararı (05.09.2024)      Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 17) (05.09.2024)      Vergi Usul Kanunu Sirküleri/174 (04.09.2024)      Afet Bölgesinde Yapılacak Uygulamalar Hakkında (04.09.2024)      Kahramanmaraş’ta Meydana Gelen Depremlerden Etkilenen Bazı Yerler İçin Mücbir Sebep Halinin Uzatılmasına İlişkin Duyuru (04.09.2024)      Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Hazırlanmıştır (04.09.2024)      Gelir Vergisi Genel Tebliği Taslağı Hazırlanmıştır (04.09.2024)      Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafından Kahramanmaraş'ta Meydana Gelen Depremlerden Etkilenen Bazı Yerler İçin Mücbir Sebep Halinin Uzatılmasına İlişkin Duyuru (03.09.2024)      Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 564) (03.09.2024)      Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (02.09.2024)     


Mahir Gencer
Bireysel Emeklilik Primlerinin Gider Kaydı/Ücret Gelirlerinden İndirimi Hakkında Açıklamalar
Mahir Gencer
Arge Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi Hakkında Açıklama
Mahir Gencer
117 Nolu Tebliğ Kapsamında Katma Değer Vergisinde Tevkifat Hakkında Açıklamalar (II)
 


...» Vergi Barışı ile İlgili Açıklamalar (05.09.2022)

...» Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 24.06.2022 tarih ve 10250 sayılı kararının uygulanmasına yönelik 07.07.2022 tarih ve 10265 sayılı kararı hakkında açıklamalar… (15.07.2022)

...» BDDK 24.06.2022 tarih ve 10250 sayılı kararı hakkında açıklamalar (06.07.2022)

...» 311 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği Kapsamında Binek Otolarında Gider Kısıtlaması Uygulaması (02.06.2020)

...» Binek Otomobil Giderleri Hakkında (13.12.2019)

...» Defter Tasdikleri Hakkında (21.12.2017)

...» 2017 Eylül Ekim Kasım Aralık ayı Net Asgari Ücret Farkının Ödenmesi (08.12.2017)



 

 SİRKÜLER
Mali Tatil Hakkında Açıklamalar.... ( Vergisel Yönleri)

Tarih: 04.07.2007

Sirkü No: 103/06
 

 

Mali Tatil uygulamasına yönelik olarak yayımlanan 1 sıra nolu Mali Tatil G.Tebliğ hakkında açıklamalar aşağıda yapılmaktadır.

Genel Bilgi;

·Mali Tatil her yılın 1.temmuz günü başlayıp 20 Temmuz gününe kadar devam edecektir. Haziran ayının son gününün tatile rastlaması halinde, mali tatil temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar. Örneğin bu yıl, mali tatil 3 Temmuz’da başlayacaktır.

 

Mali tatil kapsamında olmayan vergi, resim ve harçlar;

Gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlarla ilgili olarak malî tatil uygulanmayacaktır. Ayrıca kaynak kullanımı destekleme fonu kesintilerine ilişkin bildirimlerin verilme ve ödeme süreleri  de mali tatil nedeniyle uzamayacaktır. Diğer taraftan kendi kanunlarında ödeme süreleri tespit edilmemiş ve ödeme süreleri 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen amme alacaklarına ilişkin süreler de mali tatil nedeniyle uzamayacaktır.(örn, tayın  bedellerinin tahsili…)

 

Mali tatil nedeniyle uzayan süreler;

Son günü mali tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, mali tatili izleyen günden başlamak üzere 7 gün uzamış sayılacaktır.

-Beyannameli mükellefiyetlerin beyanname verilmesinin son günü mali tatile rastlamış ise, beyanname verilme süresi mali tatili izleyen günden başlamak üzere 7 gün uzayacaktır.2007 yılında bu süreler 27.Temmuza kadar uzayacaktır.

-İkmalen, re’sen ve idarece yapılan tarhiyatta (mükellefin beyanındaki noksanlık nedeniyle yapılan ilave tarhiyatlar), vadesi mali tatile rastlayan vergi,resim ve harçlar ile bunların gecikme zam ve faizlerinin ödeme sürelerinin son günü mali tatile rastlamış olursa, mali tatilin son gününü izleyen günden itibaren 7 gün uzayacaktır.

-Yapılan ilave tarhiyatlara ve kesilen cezalara ( salınan ilave vergiler ile kesilen cezalar) karşı uzlaşma talep etme veya ceza indirimi hükümlerinden yararlanmak üzere yapılacak başvurulara ilişkin sürelerin son gününün mali tatile rastlaması halinde, bu süreler son günü izleyen günden itibaren 7 gün uzar. (Mükellefin bu yönde bir isteği olmadıkça mali tatil süresi içersinde uzlaşma için gün verilmeyecektir.)

-Devamlı bilgi verme çerçevesinde Maliye Bakanlığı veya Vergi Dairesine verilmekte olan bilgilere ilişkin sürelerin son günü mali tatile rastlaması halinde bu sürelerde 7 gün uzamış sayılacaktır.

 

Mali tatil nedeniyle işlemeyecek süreler;

Bu bölüm mali tatil nedeniyle sürenin 7 gün uzaması  yerine, mali tatil süresince işlemeyecek süreleri kapsamakta olup, açıklaması aşağıdaki gibidir.

Muhasebe kayıtlarının yapılmasına ilişkin 10 günlük (veya 45 günlük) süre, mali tatil süresince işlemeyecek, 10 günlük süre mali tatilin bitiminden itibaren hesaplanarak 30.Temmuz son kayıt günü olacaktır.( 6 temmuz tarihli bir belgenin kayıt süresi 30.temmuz olacaktır)

 

Dava açma süreleri mali tatil süresince işlemeyecek, sürenin mali tatile isabet eden kısmı kadar mali tatilin bitiminden itibaren uzayacaktır. Örn.30 günlük dava açma süresinin son 15 günü mali tatile isabet ederse, 20 temmuzdan itibaren 15 gün uzayacaktır.

Mali tatil süresince vergi incelemesi amacıyla  mükelleften defter ve belge istenemeyecektir.Devam etmekte olan inceleme ile ilgili olarak, ilave bilgi,belge ve tutanak imzalama işleri yapılamayacaktır. Mali tatilden önce istenmiş olan defter ve belgenin ibraz süresi mali tatile denk gelmiş ise, mali tatilden itibaren 7 gün uzayacaktır.

VUK 153 ile 170.maddeler arasında düzenlemiş olan bildirim süreler mali tatil süresince işlemeyecektir.

 

Mali tatil süresince bilgi isteme ve tebligat işlemleri;

Vergi ve ceza ihbarnameleri mali tatil süresince mükellefe tebliğ edilmeyecek, edilmiş ise süre mali tatilin bitiminden itibaren hesaplanacaktır. Örneğin 7.temmuz’da tebligatı yapılmış olan bir işlemin dava açma süresi 20.temmuz’dan itibaren 30 gün olarak hesaplanacaktır.

Vergi idaresince Bilgi isteme taleplerine ilişkin olarak ta yukarıda açıklandığı şekilde işlem yapılacaktır. (mahsup taleplerine ilişkin tebligatlar ise bu kapsamda olmayıp, tatil süresi içersin de tebligat yapılacak ve süreler normal esaslara göre çalışacaktır)

 

Mali tatili izleyen 7 gün içinde biten kanuni ve idari süreler;

Bu kapsamdaki süreler mali tatilden itibaren 7.günün sonunda sona erecektir. Örn, 23.temmuz günü verilmesi gereken muhtasar beyannamenin son verilme günü 27.temmuz olacaktır.

Bilgi isteme yazılarına verilecek cevabın son günü mali tatilin bitimini izleyen yedi gün içersine isabet ederse, son gün 7 günlük sürenin sonu olacaktır.

 

Beyanname verme süresi mali tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi;

Mali tatil nedeniyle beyanname verme süreleri  uzamış olan vergilerin ödeme süreleri de, beyanname verme süresinden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzayacaktır.(ancak, aynı ay içersinde kalmak şartıyla) İçinde bulunduğumuz yıl ile ilgili olarak bu süreler 30.temmuz mesai sonu olacaktır.

Beyannamelerini tatil süreleri içersinde veren mükellefler de, vergileri 3 günlük uzayan süreden yararlanarak 30.Temmuz’da ödeyebileceklerdir.

 

Diğer Hususlar;

Ötv,Bsm,Öiv,şans oyunları vergilerine ilişkin beyanname ve ödeme süreleri,

İcra yolu ile satışlarda KDV ‘ye ilişkin beyanname ve ödeme süreleri,

Müzayede yoluyla yapılan satışlarda KDV’ye ilişkin beyan ve ödeme süreleri,

Noterler tarafından tahsil edilen damga ve harç bedellerinin bildirilme ve ödeme süreleri ile harçlar kanununa göre verilen (1),(2) ve (4) nolu beyannamelerin verilme ve ödeme süreleri,

Kanuni süresi geçtikten sonra kendiliğinden veya pişmanlıkla verilen beyannamelerin ödeme sürelerinin,

mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır.



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)