Sirkü No: 102/05
30.Haziran.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 105 nolu KDV G.Tebliğinde yer verilen konulara ilişkin açıklamalarımız aşağıdadır.
A. FASON OLARAK YAPTIRILAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİNDE KDV UYGULAMASI
1. Fason Tekstil ve Konfeksiyon İşlerinde Sorumluluk Uygulaması
01.07.2007 ‘den itibaren (01.07.2007 dahil) ifa edilecek fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde KDV tevkifatı uygulanmayacaktır.
2. Fason Tekstil ve Konfeksiyon İşlerinde İndirimli Oran ve İade Uygulaması
2.1. İndirimli Oran Uygulaması
- boyama, apre, baskı ve kasarlama işlerinde boya ve kimyevi maddelerin,
- yıkama işlerinde kimyevi maddelerin,
bu işleri yaptıranlar tarafından temin edilip bu işleri yapanlara(boyahanelere) verilmesi halinde indirimli oran kapsamında işlem yapılacaktır. Ancak, bu işlerde boya ve kimyevi maddelerin fason işi yapanlar tarafından temin edilip kullanılması halinde yukarıda belirtilen işlere genel vergi oranı (%18) uygulanacaktır.
Bunlar dışında kalan; ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün fason işlerde %8 oranı uygulanacaktır. Bu işlerin, boya ve kimyevi maddelerin işi yapan tarafından temin edilerek kullanıldığı boya, apre, kasarlama, baskı ve yıkama işleri ile birlikte yapılması halinde, %8 ve %18 oranına tabi işler için ayrı fatura düzenlenmesi veya aynı faturada bu işlerin ayrıca gösterilmesi ve her bir işin bedeli üzerinden tabi oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.
Fason işlerde, dikiş ipliği, fermuar, düğme gibi yardımcı madde ve malzemelerin fason işi yapanlar tarafından temin edilmesi, hammaddenin temini şeklinde değerlendirilmeyerek % 8 KDV uygulanacaktır.
Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki fason işlerde indirimli oran uygulaması sadece giyim eşyalarına verilen fason işlerle sınırlı değildir. Perde, mobilya kumaşı, havlu, çuval ve
benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetler de yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde %8 oranına tabi olacaktır.
2.2. İade Uygulaması
Tekstil ve konfeksiyon sektöründe indirimli orana tabi fason işlerden doğan KDV alacakları, miktara bakılmaksızın münhasıran vergi inceleme raporu sonucuna göre iade edilecektir. İade talebi vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikal ettiği tarihte geçerlik kazanacaktır. Bu işler ile ilgili olarak YMM raporuna dayanarak iade alınamayacaktır.
B. VADE FARKI, KUR FARKI VE MATRAHTA DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇAN İŞLEMLERDE KDV UYGULAMASI
1. Vade Farkları
Mal ve hizmet teslimlerine ilişkin olarak düzenlenecek fatura üzerinde ayrıca gösterilen vade farkları, esas işlemin tabi olduğu KDV oranına tabi olacaktır.
Öte yandan, malın teslimine ilişkin faturanın düzenlenmesinden sonra ortaya çıkan yeni vade farklarının da (belirlenen vadenin aşılması vb.nedenlerle), ayrıca fatura edilmesi ve ilk faturanın düzenlendiği tarihte bu işlemlerin tabi olduğu oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
2. Kur Farkları
Teslim veya hizmetin yapıldığı tarih ile bedelin tahsil edildiği tarih arasında ortaya çıkan lehte (satıcı lehinde) kur farkı için satıcı tarafından fatura düzenlenmek ve faturada gösterilen kur farkına, teslim veya hizmetin yapıldığı tarihte bu işlemler için geçerli olan oran uygulanmak suretiyle KDV hesaplanacaktır.
Bedelin tahsil edildiği tarihte alıcı lehine kur farkı oluşması halinde, kur farkı tutarı üzerinden alıcı tarafından satıcıya bir fatura düzenlenerek, teslim ve hizmetin yapıldığı tarihteki oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
3. Malların İade Edilmesi, İşlemin Gerçekleşmemesi veya İşlemden Vazgeçilmesi
Prensip olarak iade vb. işlemler ilk işlemin tabi olduğu KDV oranına tabi olacaktır. İade vb. işlemin vuku bulduğu tarihte ilk işleme ait KDV oranın değişmiş olması halinde de, ilk işlemin yapıldığı tarihteki KDV oranı esas alınacaktır.
(kur farkında kdv uygulaması hakkında 09.07.2007/ 07/102-05-ek2 sayılı sirkülerimiz okunmalıdır)