Sirkü No: 101/04
A-GENEL ESASLAR
Bu kapsamda satış yapacak olan mükellefler vergi dairesine başvurarak “Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Döviz Karşılığı Satışlarda Katma Değer Vergisi İhracat İstisnası İzin Belgesi” almak zorundadırlar.
Bu belgeye sahip olan satıcılar, Türkiye’de ikamet etmeyen yabancılara veya Türkiye’de ikamet etmediğini Yaşadığı Ülkeden alacağı İkamet tezkeresi ile ispatlayan TC tabiyetindeki kişilere, aşağıda gösterilen şartların varlığı halinde katma değer vergisi tahsil etmeden satış yapabileceklerdir.(Dolayısıyla yabancı dahi olsa Türkiye’de ikamet etmekte olanlara bu kapsamda satış yapılmayacaktır)
- Yapılan mal satışlarının faturada gösterilen vergisiz bedelleri toplamının 600 YTL’nin üzerinde olması gerekmektedir. (93 nolu KDV G.Tebliği) Bu toplama, aynı faturada gösterilen birden fazla mal çeşidine ait bedeller dahildir
- Bu kapsamdaki satışlarda şekil ve muhtevası Maliye Bakanlığı ile Gümrük Müsteşarlığı tarafından belirlenen tebliğ ekindeki örneğe uygun “Özel Fatura”nın kullanılması zorunludur. Özel fatura 5 nüsha olarak düzenlenecek, 1. nüshası alıcıya verilecektir. 2, 3 ve 4. nüshalar malın gümrükten çıkışı sırasında onaylatılacak, 5. nüsha ise satıcıda kalacaktır.
- Satış bedeline ait döviz, Bankalara veya Özel Finans Kurumlarına satılacak (döviz büfeleri kabul edilmemektedir) ve buna ilişkin olarak düzenlenecek döviz alım belgesinin aslı veya adı geçen kurumlarca onaylanmış örneği, ilgili döneme ait katma değer vergisi beyannamesine eklenecektir.
- Satın alınan malların satın alma tarihinden itibaren 3 ay içinde Gümrük Müsteşarlığı’nca belirlenmiş olan gümrük kapılarından yurt dışına çıkarılması ve bu gümrük kapılarında onaylatılan özel faturaların çıkış tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde satıcıya intikal etmiş olması gerekmektedir.
B- BAVUL TİCARETİNDE ARANAN BELGELER
84 seri no.lu KDV Genel Tebliği’ne göre bavul ticareti kapsamında yapılan işlemin ihracat istisnası hükümlerinden yararlanabilmesi için aşağıdaki belgelerin vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir:
- Gümrükçe onaylı özel faturaların aslı veya fotokopisi. (Firma yetkililerince onaylı fatura listesi de eklenebilecektir.)
- İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek KDV listesi.
- İhraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablo.
- Münhasıran 4389 sayılı Bankalar Kanunu hükümlerine göre faaliyette bulunan bankalar veya özel finans kurumlarınca düzenlenmiş döviz alım belgesinin aslı veya ilgili banka veya özel finans kurumu şubesince onaylanmış örneği. 84. no.lu KDV Genel Tebliği’nin bu hükmü uyarınca Noter veya YMM tarafından onaylı döviz alım belgelerinin bavul ticareti kapsamında yapılacak nakden veya mahsuben KDV iadelerinde kullanılması mümkün değildir.
C- BEYANI
Bu kapsamda yapılan satışlar, ihracat istisnasına ilişkin esaslar çerçevesinde beyan edilecektir. Buna göre, Türkiye'de ikamet etmeyenlere 1 ay içinde yapılan satışların toplam bedeli, beyannamenin 24. satırına, bu teslimler üzerinden hesaplanan vergilerde 25 nolu satıra yazılarak beyan edilecektir.
Beyannamenin ait olduğu dönemde Gümrük Onaylı satış faturası ile DAB’ı temin edilmiş olanlar (gerek bu dönem gerekse önceki dönem satışlarına ait olanlardan) 25 nolu satıra yazılmış olan vergiyi, 36 nolu satıra yazarak indireceklerdir. Bu şekilde, vergi önce beyan edilmiş olacak, eğer istisna şartları oluşmuş ise, aynı vergi indirim konusu yapılmak suretiyle iptal edilmiş olacaktır. (beyanname verme süresinin son gününe kadar gümrük beyannameleri ulaşanlar ile aynı süre içersinde DAB’ ı düzenletmiş olanlar)
Bu satışlar nedeniyle hak edilen iade tutarı, beyannamenin “Tablo-9 Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” bölümünde beyan edilecektir. Bu bölümde kod no sütununa 403, KDVK md.no sütununa 11/1.b, teslim bedeli sütununa bu dönem yapılan satışlardan G.B ve DAB’ı gelmiş olanların vergisiz satış bedeli, İadeye konu olan KDV sütununa, bu satışlar nedeniyle yüklenilen KDV tutarı (iade alınacak kdv) yazılacaktır.
“Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Döviz Karşılığı Satışlarda Katma Değer Vergisi İhracat İstisnası İzin Belgesi” sahibi olanlara, imalatçılar tarafından KDV Kanun’un 11/1-c maddesi kapsamında ihraç kaydıyla satış yapılabilmesi mümkündür. Bu şekilde işlem yapılabilmesi için tebliğin eki özel faturada imalatçı bilgileri bölümünün doldurulması gereklidir. İstisna belgeli satıcılara ihraç kaydıyla teslimde bulunanların tecil edilen vergilerinin terkin işlemleri için, gümrükte tasdik edilen özel fatura nüshasının aslı veya noter ya da Yeminli Mali Müşavir tarafından onaylanmış örneği ibraz edilecektir.
İstisna belgeli satıcılara ihraç kaydıyla teslimde bulunanlar lehine doğacak katma değer vergisi iade alacaklarının ise nakden iadesi mümkün değildir. Bu iade alacakları ancak mükelleflerin kendi vergi borçlarına mahsup edilebilecektir.
Öte yandan; yukarıda yapılan açıklamalardan anlaşılacağı üzere, bu kapsamdaki satışlar için istisna şartları, Gümrüklerde onaylanmış olan özel faturanın satıcının eline geçtiği (DAB’ın da düzenlenmiş olması şartıyla) dönemde oluşmaktadır. İstisna şartlarının gerçekleşmediği dönemlerde, satışlar Yurt İçi işlemler kapsamında değerlendirilecektir.