Sirkü No: 85/01
Maliye Bakanlığınca yayımlanan 31.12.2005 tarih ve 97 seri nolu katma değer vergisi genel tebliğinde yer alan hususlar ile ilgili açıklamalara aşağıda yer verilmektedir.
1. BAKIR MAMÜLLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMASI;
96 nolu nolu tebliğe ek olarak, ithalatçılar tarafından yapılan teslimlerde bu tebliğ ile tevkifat kapsamına alınmıştır.
2. İŞGÜCÜ HİZMETLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMSI;
96 nolu tebliğ ile tevkifat kapsamına alınan bu husus hakkında ek açıklamalar yapılarak, hizmet tesliminin bu kapsamda olmadığı, sadece işgücünün tesliminde tevkifat uygulanacağı vurgulanmıştır.
Örnek 1) (A) şirketi, (B)güvenlik şirketinden güvenlik hizmeti almakta, bu hizmetin kapsamına 2 adet güvenlik elemanın temin edilmesi ile gerek güvenlik elemanlarının gerekse (A) şirketi personelinin güvenlik eğitimini vermek yanında güvenlik elamanlarının kusurlarından kaynaklanan zararların tazmin edilmesi yükümlülüğü ve güvenlik elamanlarının güvenlik şirketi yetkilileri tarafından belirsiz zamanlarda yapılacak denetimleri de dahildir. Elemanların ücretleri ve sigorta primleri (B) güvenlik şirketi tarafından ödenmektedir. (B) güvenlik şirketi verdiği güvenlik hizmeti karşılığında “güvenlik hizmeti” adı altında düzenlediği fatura karşılığı tahsilat yapmaktadır.
Bu sözleşme ile (A) şirketi, (B) güvenlik şirketinden tam bir güvenlik hizmeti almakta(yalnızca işgücü değil), dolayısıyla 96 ve 97 seri nolu tebliğler kapsamında tevkifata tabi olmayacaktır.
Örnek 2) (A) şirketi, (B)güvenlik şirketinden güvenlik hizmetlerinde çalıştırılmak üzere güvenlik eğitimi almış( almamış olması da durumu değiştirmez) 2 elamanı aylık 1.000 YTL karşılığı temin etmektedir. Sözleşmeye göre, bu iki elemanın ücret ve sigortaları güvenlik şirketi tarafından ödenecek, güvenlik şirketi alacağı ücrete karşılık her ay “işgücü temini” faturası kesecektir. Güvenlik şirketi, (A) şirketinde eğitim veya sair güvenlik hizmeti vermediği gibi, güvenlik hizmetinin verilmesinden doğabilecek kusurlar karşısında da sorumluluğu da bulunmamaktadır.
Bu sözleşme ile (A) şirketi, (B) güvenlik şirketinden tam bir güvenlik hizmeti yerine işgücü satın almakta olduğundan, bu alımları üzerinde 96 ve 97 seri nolu tebliğler kapsamında tevkifata yapma zorunluluğundadır.
3. HURDA VE ATIK PLASTİKTEN ELDE EDİLEN ÜRÜNLERDE KDV UYGULAMASI
KDV yasasının 17/4-g bendi hükümlerince teslimleri KDV’den istisna olan plastik hurda ve atıklarının, çeşitli işlemlerden geçirilerek imalat sektöründe kullanılan hammadde haline dönüştürülmesi halinde ( pet kırıklar, plastik çapak, plastik granül vb) bunların teslimi genel oranda vergiye tabi olacak ve üzerinden 86 nolu tebliğ kapsamında tevkifata tabi olacaktır..
4.İSTİSNADAN VAZGEÇENLERİN HURDA VE ATIK TESLİMLERİNDE TEVKİFAT UYGULAMASINDA ALT SINIR
Bu bölümü hükümlerinin uygulanma hükümlerinin azlığı nedeniyle açıklama yapılmamıştır.
5. İMALAT ARTIKLARININ TESLİMİNDE KDV UYGULAMASI
Bilindiği üzere, hurda teslimlerinin KDV’den istisna olması nedeniyle, bu teslime ilişkin yüklenilen KDV’nin indirimlerden çıkarılmasını teminen hesaplanan KDV beyanı yapılmaktaydı. Bu tebiğ ile; hurdaya ilişkin yüklenilen KDV olmayacağı kabulüne dayalı olarak, KDV hesaplanarak 30 nolu satır ile beyan edilmesi uygulamasından vazgeçilmiştir.