Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun 2/9/2024 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/25684] Sayılı Kararı (05.09.2024)      Tahsilat Genel Tebliği Seri: A Sıra No: 1’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri: A Sıra No: 17) (05.09.2024)      Vergi Usul Kanunu Sirküleri/174 (04.09.2024)      Afet Bölgesinde Yapılacak Uygulamalar Hakkında (04.09.2024)      Kahramanmaraş’ta Meydana Gelen Depremlerden Etkilenen Bazı Yerler İçin Mücbir Sebep Halinin Uzatılmasına İlişkin Duyuru (04.09.2024)      Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı Hazırlanmıştır (04.09.2024)      Gelir Vergisi Genel Tebliği Taslağı Hazırlanmıştır (04.09.2024)      Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafından Kahramanmaraş'ta Meydana Gelen Depremlerden Etkilenen Bazı Yerler İçin Mücbir Sebep Halinin Uzatılmasına İlişkin Duyuru (03.09.2024)      Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 564) (03.09.2024)      Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (02.09.2024)     


Mahir Gencer
Bireysel Emeklilik Primlerinin Gider Kaydı/Ücret Gelirlerinden İndirimi Hakkında Açıklamalar
Mahir Gencer
Arge Harcamalarının Muhasebeleştirilmesi Hakkında Açıklama
Mahir Gencer
117 Nolu Tebliğ Kapsamında Katma Değer Vergisinde Tevkifat Hakkında Açıklamalar (II)
 


...» Vergi Barışı ile İlgili Açıklamalar (05.09.2022)

...» Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) 24.06.2022 tarih ve 10250 sayılı kararının uygulanmasına yönelik 07.07.2022 tarih ve 10265 sayılı kararı hakkında açıklamalar… (15.07.2022)

...» BDDK 24.06.2022 tarih ve 10250 sayılı kararı hakkında açıklamalar (06.07.2022)

...» 311 Sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği Kapsamında Binek Otolarında Gider Kısıtlaması Uygulaması (02.06.2020)

...» Binek Otomobil Giderleri Hakkında (13.12.2019)

...» Defter Tasdikleri Hakkında (21.12.2017)

...» 2017 Eylül Ekim Kasım Aralık ayı Net Asgari Ücret Farkının Ödenmesi (08.12.2017)



 

 SİRKÜLER
95 Nolu Kdv Genel Tebliği Açıklamaları Hakkında

Tarih: 18.07.2005

 

Sirkü No: 74/01
 

 

03.07.2005 tarih ve 95 nolu KDV genel tebliği ile düzenlenen uygulamaya ilişkin değişikliklerin açıklanması bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

Tebliğde yer alan konulardan, çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalar açısından ortak özellikli konuların açıklanmasına özen gösterilmiş olup, tebliğin bütünü hakkında bilgi için tebliğ topluca okunmalıdır.

KDV İade alacaklarının vergi borçlarına mahsup taleplerine yönelik olarak yapılan düzenlemeler:

95  nolu tebliğin yayımlandığı tarihe kadar henüz sonuçlandırılmamış mahsup talepleri ile, Tebliğin yayımından sonra yapılacak mahsup talepleri için  uygulama aşağıdaki şekilde yapılacaktır.

Vergi daireleri, mahsup talep dilekçesi ve eklerini inceleyerek belge eksikliği yada belgelerdeki muhteviyat eksikliklerini tespit edecek ve bu eksiklikleri mükellefe yazı ile bildirecektir. Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksiklikleri tamamlayan mükelleflerin mahsup talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibariyle yerine getirilecek ve bunlara gecikme zammı uygulanmayacaktır.

30 günlük ek süreden sonra eksikliklerini tamamlayan (veya hiç tamamlamayan) mükelleflerin mahsup talepleri ise eksikliklerin tamamlandığı tarih itibariyle yerine getirilecek ve borcun vadesinden mahsup tarihine kadar geçen süre için gecikme zammı uygulanacaktır.

İhraç kaydıyla teslimlerde iade uygulaması

İhraç kaydıyla teslimde bulunan mükellefler, ilgili döneme ait kdv beyannamelerini eskiden olduğu biçimde düzenlemeye devam edecekler, ancak evvelce ihracatın yapıldığı dönem beyannamesinde doldurmakta oldukları 83 nolu satırı artık doldurmayacaklardır. Bu tebliğden sonra 83 nolu satır kullanılmayacaktır. Buna bağlı olarak  beyannameye ekli “Açıklamalar” tablosunda yer alan 15 numaralı dipnot iptal edilmiştir.

Bu değişiklikler sonra, ihraç kayıtlı teslimlere ilişkin iade uygulaması şöyle olacaktır. Yukarıda değinildiği üzere mükellef teslimin yapıldığı dönem beyannamesinde 83 nolu satır haricindeki bölümleri aynen dolduracak, ihracatın gerçekleştiği dönem de ise gerçekleşen ihracata isabet eden iade  kdv tutarını dilekçe ile iade talebinde bulunacaktır. Bu dilekçeye eskiden olduğu gibi iade için gerekli olan diğer belgelerinde ekleneceği tabiidir. Anlaşılacağı üzere ihracatın gerçekleştiği dönem kdv beyannamesinde iade ile ilgili herhangi bir beyan yapılmayacağı gibi teslimin yapıldığı dönem beyannamesinde de herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır. Öte yandan ihraç kayıtlı teslime ilişkin KDV beyannamelerinde  40 nolu satır da doldurulmayacaktır. Her halükarda iade beyanı dilekçeye istinaden yapılacaktır.

Örnek vermek gerekirse, Mükellefin haziran beyanname bilgileri aşağıdaki gibi olduğunu varsaydığımızda,

-ihraç kayıtlı teslim tutarı 100 YTL

-hesaplanan ancak tahsil edilmeyen kdv  18 YTL

-beyannameye dahil indirimler toplamı     28 YTL
 

bu beyanname kapsamındaki ihraç kayıtlı teslimlerin tamamının temmuz ayında ihraç edilmiş olması halinde,

Mükellefin haziran ayı beyannamesinde ihraç kayıtlı teslime ilişkin bilgiler aşağıdaki şekilde olacaktır.

-tecil edilecek kdv (38)                               0 YTL(ödenecek kdv olmadığından)

-tecil edilebilir kdv (89)                                         18 YTL      

-tecil edilemeyen kdv(90)                          18 YTL

Görüleceği üzere bu beyannamede iade tutarı belirtilmemiştir. Ancak 90 nolu satırdaki 18 YTL, ihracatın yapılması halinde iadesi gereken tutardır.

Haziran ayındaki ihraç kayıtlı teslimlerin tamamının temmuz ayında ihraç edildiğini varsayarsak, temmuz dönemi beyannamesinde bu işlemlerle ilgili olarak hiçbir beyan yapılmayacaktır. İhracatın tamamı temmuz ayında gerçekleştiği için, mükellef ihracatın gerçekleştiği tarihten sonra vereceği dilekçe ile 18 YTL nin iadesini isteyecektir. Görüleceği üzere   her iki ay beyannamede de 40 ve 83 nolu satırlar kullanılmamıştır.

40 nolu satır direkt ihracat ve benzeri diğer iadeye tabi işlerde kullanılmaya devam edilecektir.

İmalatçı Aleyhine Matrahta Meydana Gelen Değişikliğe Yönelik Uygulama

5228 sayılı yasa ile KDV  yasasının 13/1-c maddesinde yapılan değişiklik sonucu, ihraç kayıtlı teslim bedelinin Döviz kuruna bağlı olarak tahsili halinde, döviz kurunda imalatçı aleyhine  değişiklik meydana gelmesi  halinde, bu kur farkına ilişkin olarak ihracatçının imalatçıya kestiği faturada yer alan KDV ihracatçı tarafından beyan edilmekte, imalatçı tarafından ise indirim konusu yapılmakta ve ayrıca imalatçı  evvelce beyan ettiği iade tutarını kur farkına isabet eden KDV tutarı kadar azaltmakta idi.

95 nolu tebliğ ile yapılan değişikliğe göre, imalatçı  iade KDV tutarında herhangi bir  değişiklik yapmayacak, bunun dışındaki faturalama, beyan ve indirim ‘ e ilişkin uygulamalara aynen devam edecektir.

Yapım İşlerinde İade Uygulaması

91 seri nolu KDV genel tebliği ile tevkifat kapsamına alınan yapım işlerinde, tevkifat nedeniyle mahsuben KDV iadesi talep edilmesi mümkün olup, bu iadeler 86 seri nolu KDV tebliği (B.3.) bölüm hükümlerine göre, mükellefin kendisinin,ortaklarının,mal ve hizmet satın aldığı kişilerin vergi borçlarına,ithalat sırasında alınan vergilere, sosyal sigortalar kurumu prim borçlarına mahsup edilebilmektedir. 

95 nolu genel tebliğ öncesinde yukarıda sayılan mahsup işlemleri için banka teminat mektubu ile Vergi inceleme raporu aranmakta iken, getirilen yeni uygulama ile mahsuben iade Yeminli Mali Müşavirlik Tasdik Raporu ile de yapılabilecektir. Öte yandan tebliğin yayımlanmasından önceki dönemlere ait olup, incelenmesine başlanmamış dönemler içinde YMM raporu ibrazı mümkündür.

Mükellefin kendi vergi borçlarına ilişkin 1.000 YTL ‘yi aşmayan mahsup talepleri için teminat ve inceleme raporu veya YMM raporu aranmayacaktır.

Mükellefin  tevkifat kapsamında iade talep etmesi halinde, KDV beyannamesinin (Tablo 9) da ilgili satırları doldurması gerekmektedir. Buna göre, KOD NO  sütununa 402, KDVK MD NO sütununa 9/2, teslim ve hizmet bedeli sütununa (satır 70)  tevkifata tabi tutulan KDV hariç tutar, İadeye konu olan KDV sütununa(satır 71) idare tarafından yapılan tevkifat tutarı yazılarak iade talep edilebilecektir.

Bu sistemde iade tutarı, yüklenilen KDV’ye bağlı olmaksızın doğrudan tevkif edilen tutarın iadesi şeklinde olacaktır.( iade evraklarının arasında yüklenilen KDV listesi talep ediliyor olsa da iade hesabında buna dikkat edilmeyecektir.)

Dahilde işleme ve geçici kabul izin belgesi kapsamındaki işlemler ile ilgili olarak getirilen hükümler

29.06.2001 tarihi ile(83 nolu tebliğ ta.) bu tebliğin (03.07.05) yayın tarihi arasındaki süre içersinde, imalatçı olmadıkları halde Dahilde işlem izin belgesi  kapsamında teslim yapmış olan ve bu nedenle vergi idaresi ile ihtilaflı olan mükellefler açından, yapmış oldukları bu teslimler belge kapsamında kabul edilerek idare tarafından yaratılmış olan ihtilaftan vazgeçilmektedir.

Bu tebliğin yayımından sonraki işlemler açısından ise, Belge kapsamında teslimde bulunacak olan mükelleflerin imalatçı olma şartı tekrar aranacaktır.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)