Sirkü No: 60/13
4842 sayılı kanunla Vergi Usul Kanuna mükerrer 290 ncı madde eklenerek, finansal kiralama ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler 01.07.2003 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olup,konu ile ilgili olarak Maliye Bakanlığınca yayınlanan 01.07.2003 tarih ve 319 sayılı genel tebliğ hakkında açıklamalara aşağıda yer verilmektedir.
VUK ‘na göre finansal kiralama
01.07.2003 tarihinden önce yalnız Finansal Kiralama Kanunu çerçevesinde yapılan kiralamalar finansal kiralama sayılıyordu. VUK da yapılan yeni düzenleme ile kiralamanın finansal kiralama kanunu kapsamında yapılmasına bakılmayacak, VUK'na eklenen Mükerrer 290 ncı madde şartlarına uyup uymadığına bakılacaktır.
Aşağıda yazılı kriterlerin birini karşılayan kiralamalar finansal kiralama kabul edilir.
* İktisadi kıymetin mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredileceğine dair hüküm olması ( veya satım opsiyonu olması ve kiracının büyük ihtimalle bu opsiyonu kullanacak durumda olması)
* Kiracıya kira süresi sonunda iktisadi kıymeti rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkının tanınmış olması
* Kiralama süresinin iktisadi kıymetin ekonomik ömrünün %80’inden daha büyük bir bölümü kapsaması
* Sözleşmeye göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının iktisadi kıymetin rayiç bedelinin % 90'ından daha büyük bir değeri oluşturması
Yukarıda gösterilen şartlarından birini taşıyan kiralama sözleşmeleri kiralayanın finansal kiralama şirketi olup olmadığına bakılmaksızın finansal kiralama sayılır.
Ancak, arazi, arsa ve binalarla ilgili kiralama sözleşmeleri kira süresi sonunda mülkiyet hakkının devri veya düşük bedelle satın alma hakkı tanınmışsa finansal kiralama kabul edilir. Öte yandan doğal kaynakların araştırılması veya kullanılmasına yönelik kiralama sözleşmeleri ile sinema filmleri, video kayıtları, patentler, kopyalama hakları gibi kıymetlerle ilgili lisans sözleşmeleri finansal kiralama kapsamında değerlendirilmez.
Aynı iktisadi kıymete ait birden fazla sözleşme, ilave, tadil ve diğer sözleşmelerin yapılması halinde tüm anlaşmalar bir arada değerlendirilmelidir.
Kiralama konusu iktisadi kıymetin rayiç bedeli sözleşmede yer almalıdır.
SİRKÜNÜN TÜMÜNÜ ULAŞMAK İÇİN İLİŞİKTEKİ DOSYAYI BİLGİSAYARINIZA İNDİRİNİZ