Bireysel Emeklilik Primlerinin Gider kaydı/ücret Gelirlerinden indirimi hakkında açıklamalar
Ticari kazancın tespiti yönünden (Gider kaydı);
İşverenler tarafından çalışanlar adına ödenen bireysel emeklilik katkı payları, aşağıda yer verilen kural dikkate alınmak suretiyle, ücret geliri ile ilişkilendirilmeksizin gider yazılır.
Kural; Ödemenin yapıldığı ay ait çalışanın brüt ücretinin %15’ni ve yıllık toplamda asgari ücretin yıllık toplamını aşamaz. Bu kıyaslamada, işveren tarafından ödenen katkı payı ile çalışan tarafından ödenen ve ücretinde indirim olarak dikkate alınan primler toplanarak dikkate alınır.
Gider kaydı veya indirimin sırası veya önceliği yoktur, belirlenen sınırın aşılmaması esastır.
Not:1) İşverenler tarafından çalışanlar adına ödenen diğer sigorta poliçelerine ilişkin primler, ücret olarak vergilendirildikten sonra, hesaplanan brüt tutar giderleştirilir.
2) Asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak için, aylık indirilen veya gider yazılan tutarları kümülatif olarak takip etmek gerekir.
3) Küçük çocuk; "Çocuk" veya "küçük çocuk" tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukları ifade eder.
Ücret Gelirlerinde indirim;
Çalışanlar tarafından ödenen bireysel emeklilik katkı payları, ücretten gelirinden indirilmez. (Devlet ayrıca katkı pay verdiğinden)
Diğer sigorta primleri ise; kendine, eşine ve küçük çocuklarına ait olup çalışan tarafından ödenen hayat sigorta poliçeleri priminin %50’si ücret gelirinden indirilir. Ölüm, kaza, sağlık, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum,tahsil gibi şahıs sigorta primleri ücret gelirinden indirilir. Yapılacak indirim, prim ödemesi yapılan aydaki ücretin %15’ini ve yıllık olarak ise asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması gerekir.